2019-11-05REKRYTERINGSTIPS

"Våra kompetensbaserade urvalsmetoder hjälper mig rekrytera fördomsfritt"

Intervju med Adeccos rekryteringskonsult Sara Höglund

Att rekrytera hållbart leder på sikt till positiva svallvågor som kan skölja över en hel organisation. Du har säkert redan koll på vilka konsekvenser en ohållbar rekrytering kan leda till. Det är viktigt att du skapar en stabil och hållbar process att förhålla dig till, något vår rekryteringskonsult Sara Höglund vet allt om.

Vi på Adecco är stolta över att ha utvecklat en hållbar rekryteringsprocess som fungerar och som våra erfarna rekryterare använder sig av. Att tänka långsiktigt och sätta kandidaten i fokus är en nödvändighet. I denna intervju berättar Sara Höglund om hennes erfarenheter av att jobba kompetensbaserat med rekrytering.

– Jag har arbetat inom Adecco sedan september 2016. Idag arbetar jag som rekryteringskonsult inom affärsområdet General Staffing vilket innebär kompetensbaserade rekryteringsprocesser av permanenta tillsättningar runtom i Sverige med utgångspunkt Malmö.

Vårt kompetensbaserade och kvalitetssäkrade arbete minskar risken för felrekryteringar. Med en öppen och okomplicerad dialog stärks möjligheterna ytterligare för att rekrytera rätt.

– Att jag får vara med och skapa enkelhet i kommunikationen och samarbetet mellan arbetsgivare och arbetstagare är väldigt givande för mig.

En kompetensbaserad rekryteringsprocess fokuserar på individens förmåga att utföra en uppgift. För att ta reda på det ställer rekryteraren frågor baserade på kompetens i kombination med de forskningsbaserade personlighets- och kapacitetstesterna MAP och Matrigma. På så sätt minskar risken för att fördomar vägs in och påverkar urvalet.

Det viktigaste för Sara när hon rekryterar är att inte krångla till det. Även en komplex process ska kännas enkel.

– En rekryteringsprocess ska vara så pass pedagogisk och strukturerad att vem som helst med rätt verktyg ska kunna utföra den på ett bra sätt.

Nyckeln till en lyckad affär är ett bra samarbete

Att ha en stabil och fungerande rekryteringsprocess är A och O så att fokus kan ligga på att hitta den bäst lämpade kandidaten.

En stabil process leder till att energi inte behöver läggas på själva processen utan lätt kan fokuseras på ett så effektivt sätt som möjligt. Det här tror vi på Adecco är en viktig nyckel som i slutändan leder till en lyckad affär och ett bra samarbete.

– För mig handlar en lyckad affär om ett välfungerande samarbete mellan alla involverade. Ett sådant samarbete driver jag just nu där rekryterande chefer är lyhörda, genuint intresserade och ärliga vilket underlättade under kravprofilstagningen. Det är en underbar känsla när man hittar den där perfekta matchen mellan kandidat och kund.

Sara fortsätter med att lyfta hur viktigt det är att skapa ett genuint förtroende då det möjliggör för alla parter att fokusera på sitt område.

– Trots att vi är många involverade har vi tagit emot rekommendationer och kandidater som, även om de inte gick vidare denna gång, gärna fortsätter vara sökande till företaget. Detta är tack vare ett seriöst och professionellt samarbete mellan extern rekryteringsleverantör och rekryterande företag.

Alla som någon gång jobbat med rekrytering vet nog hur det är när man hittar den där perfekta matchen med kandidat och kund. Sara berättar om den härliga känslan som uppstår och att det blir som en bekräftelse på att hon är på rätt ställe.

Nyligen tillsatte hon en ekonom hos ett Malmöföretag där rekryterande chefer var lite försiktiga då kandidaten inte uppvisade den extroverta personlighet de är vana att arbeta med.

Här valde Sara att lyfta fram den kompetensprofil de satt upp tillsammans och diskuterade fram vilka kompetenser som var avgörande för kandidaten för att maximera chanserna för denne att prestera. Hon berättar att känslan var underbar när rekryterande chef beslutade sig för att anställa kandidaten utifrån kompetens, och inte grundade beslutet på magkänsla.

"Vi behöver ständigt påminna oss själva om att vi kan påverkas av omedvetna fördomar"

I Adeccos rekryteringssystem behöver kandidaten endast fylla i förnamn, efternamn och e-postadress. Vi frågar varken om ålder eller kön. Under intervjuprocessen ställs kompetensbaserade frågor som inte berör det privata eller familjerelationer. Fokus ligger på vilka kvalifikationer en kandidat har och inte på estetik eller övrigt innehåll.

Det är ingen nyhet att vi alla bär på någon slags fördom, vi måste hela tiden jobba med att inte låta dessa påverka oss.

– Trots att vi rekryteringskonsulter är utbildade, behöver vi ständigt påminna oss själva om att vi kan påverkas av omedvetna fördomar. Våra kompetensbaserade urvalsmetoder hjälper mig rekrytera fördomsfritt.

Vi frågade Sara vad det är som gör att kunder väljer att rekrytera med just henne och med Adecco. Vad är det som skiljer Adecco från konkurrenterna när det kommer till rekrytering?

– Under sittande möte är jag konsultativ och vägleder kunden och kan ge förslag på en alternativ rekryteringsprocess om det behövs. Företag anlitar oftast mig då vi har en god lokal förankring både när det kommer till nätverk av kandidater, effektivitet och seriositet. Målet är att det skall gå ännu bättre för de företag vi rekryterar till genom rätt tillsättningar.

För att avsluta denna intervju bad vi Sara dela med sig av det bästa med att rekrytera i sin stad Malmö.

– Vi ser inga begränsningar på Adecco i Malmö. Det är härligt att vi ständigt måste utvecklas och förändras för att anpassa oss efter företagets och kandidaternas behov då vi är en av många aktörer på en liten marknad.

Nyfiken på det senaste?


Vi skriver om allt från personalfrågor och kompetensbrist till hur du bör anpassa ditt företag till en föränderlig arbetsmarknad.

Genom att registrera så accepterar du våra villkor kring GDPR.

Vi svarar inom 2 timmar*

Gäller endast företag


Genom att skicka in formuläret så accepterar du våra villkor kring GDPR.


*Gäller på vardagar 8.00-17.00, därefter senast klockan 10.00 nästkommande arbetsdag. Detta formulär riktar sig endast mot företag.

Behöver ditt företag nya medarbetare?

Oavsett om du behöver hyra in eller anställa hittar vi rätt person för jobbet. Kontakta oss så berättar vi mer.


Om du söker jobb så hänvisar vi dig till våra lediga jobb eftersom vi inte har möjlighet att svara på jobbansökningar via detta formulär. Om du har andra frågor som jobbsökande, kontakta oss på info@adecco.se.

Adecco
Adecco Group