2019-10-08REKRYTERINGSTIPS

Kompetensbaserad rekrytering – vad är det?

Du har säkert hört talats om begreppet kompetensbaserad rekrytering tidigare men vad innebär det egentligen och vad skiljer det från vanlig rekrytering? En sak är i alla fall säker: Att jobba med kompetensbaserad rekrytering blir allt vanligare och underlättar för företag att ta plats på framtidens arbetsmarknad – och få rätt person på rätt plats.

Från magkänsla till vetenskapliga metoder

Vanligtvis när man rekryterat har man annonserat ut tjänsten, gått igenom de sökandes cv:n och personliga brev och sedan kallat toppkandidaterna till intervju. När det sedan är dags för att ta ett beslut har man helt enkelt gått på sin subjektiva magkänsla och hoppats på att det ska bli rätt. En metod som inte alltid faller väl ut. Risken för en felrekrytering blir definitivt högre och kan i vissa fall bli riktigt kostsamt i både tid och pengar, något de allra flesta företag självklart vill undvika.

Kompetensbaserad rekrytering däremot är en välutvecklad metod där kandidatens kompetens matchas mot en tydlig kravlista i kombination med forskningsbaserade personlighets- och kapacitetstest. Dessa kan skickas ut till kandidaterna innan eventuell intervju och genom detta görs en första utgallring av ansökningarna. Testerna effektiviserar processen att hitta den mest lämpade kandidaten utan att bli färgad av rekryterarens subjektiva åsikter.

Och det är inte bara rekryterare som kan dra fördel av testerna. De ger också de arbetssökande en indikation om den typen av arbeten de söker faktiskt lämpar sig för dem. Resultaten kan hjälpa de arbetssökande att identifiera styrkor och svagheter som de tidigare inte varit medvetna om.

Lämnar fördomarna utanför

Alla har fördomar och även om man är väl medveten om dessa och gör sitt bästa för att vara objektiv så är det tyvärr helt omöjligt att inte bli influerad av sina egna åsikter. I en perfekt värld är det endast en kandidats kunskaper, erfarenheter och personliga kompetenser som ska avgöra om de får jobbet eller inte. Attribut som exempelvis kön, etnicitet och ålder ska inte spela någon roll.

Genom att jobba med kompetensbaserade urvalsmetoder möjliggör det för rekryteraren att rekrytera fördomsfritt. Det är en av de stora fördelarna med att jobba med kompetensbaserad rekrytering. Det i sin tur ger förutsättningar för att ni som företag ska kunna erbjuda era anställda en sund och bra arbetsplats där alla har möjlighet att utvecklas.

Framtiden

Enligt rapporten The Future of Jobs Report kommer 65 procent av dagens lågstadieelever att jobba med yrken som inte ens existerar än. Det visar verkligen hur föränderlig arbetsmarknaden som arena är. Det kommer inte att gå att rekrytera på samma sätt som man alltid har gjort om den nya marknaden ser helt annorlunda ut.

Hur processen för en rekrytering kommer att se ut om 20 år går med säkerhet inte att säga idag. Det vi ser dock att är metoderna utvecklas och effektiviseras. Du slipper gå på magkänslan, undviker fördomar och kan rekrytera med grund i kompetensen.

Nyfiken på det senaste?


Vi skriver om allt från personalfrågor och kompetensbrist till hur du bör anpassa ditt företag till en föränderlig arbetsmarknad.

Genom att registrera så accepterar du våra villkor kring GDPR.

Vi svarar inom 2 timmar*

Gäller endast företag


Genom att skicka in formuläret så accepterar du våra villkor kring GDPR.


*Gäller på vardagar 8.00-17.00, därefter senast klockan 10.00 nästkommande arbetsdag. Detta formulär riktar sig endast mot företag.

Behöver ditt företag nya medarbetare?

Oavsett om du behöver hyra in eller anställa hittar vi rätt person för jobbet. Kontakta oss så berättar vi mer.


Om du söker jobb så hänvisar vi dig till våra lediga jobb eftersom vi inte har möjlighet att svara på jobbansökningar via detta formulär. Om du har andra frågor som jobbsökande, kontakta oss på info@adecco.se.

Adecco
Adecco Group