2019-12-11REKRYTERINGSTIPS

Så rekryterar du medarbetare med rätt driv, vision och attityd

Det många framgångsrika företag har gemensamt är drivna medarbetare som engagerar sig i företagets framgång. Men hur skapar du detta engagemang hos dina medarbetare? Att rekrytera med fokus på attityd är en viktig del i framgångsreceptet. På detta sätt ökar du chanserna till att medarbetarna har viljan och förmågan att växa med företaget.

När man pratar om att rekrytera attityd menar man ofta individens utvecklingspotential, entreprenöriella karaktärsdrag och unika perspektiv hämtade utanför arbetslivets ramar. Utvecklingspotential är hårdvaluta på arbetsmarknaden idag. För att attrahera talanger med stor utvecklingspotential är det viktigt att lyfta de mjuka värdena.

Det viktigaste när det är dags att rekrytera attityd är att ha en mer nyanserad syn på meriterna i CV:t. Självklart är det viktigt med konkreta färdigheter, men en persons potential och erfarenheter är däremot unika. Det är dessa du får tillgång till när du rekryterar med fokus på attityd.

Vänd upp och ner på kravprofilen

I en kravprofil är det givetvis viktigt att lista sina önskemål och krav om den framtida medarbetarens utbildning, kunskaper och färdigheter. Men när det kommer till att attrahera och rekrytera attityd väger personliga egenskaper minst lika tungt. Fundera därför kring följande frågeställningar när du upprättar din kravprofil:

Vilka personliga egenskaper, beteenden och erfarenheter behövs för att klara av rollen?

Vilka situationer kommer personen ställas inför och vad behövs för att hantera dem?

Hur viktig är personens förmåga och vilja att utvecklas tillsammans med företaget?

Visa att det finns utvecklingspotential

På detta sätt ökar du chanserna till att locka entreprenöriella talanger som vill utvecklas och växa med företaget. För att främja ett entreprenöriellt perspektiv behövs en öppen och innovativ atmosfär.

Det kan exempelvis handla om ledningens öppenhet och uppmuntran till nya idéer och perspektiv. Men det kan även röra sig om att ta fram en plan för att säkerställa att det finns en tydlig utvecklingskurva. Du kommer på detta sätt locka personer med ett driv och vilja att utmanas och skapa nya erfarenheter.

Den årliga rapporten The Global Talent Competitiveness Index (GTCI) listar entreprenöriell talang som en av de viktigaste tillgångarna för företag som vill hänga med i den snabba utvecklingen. Kreativitet, innovationsförmåga, flexibilitet och energi är några av de egenskaper som förknippas med en entreprenöriell talang.

Involvera medarbetarna i varumärkesarbetet

Genom att göra detta skapar du med största sannolikhet ett engagemang samtidigt som du får nyttiga insikter om verksamheten. Tillsammans kan ni identifiera och diskutera er vision, kultur och vilka värderingar som genomsyrar företaget. Här är det viktigt att se till att företagsmålen är tydliga och väl förankrade i arbetsgruppen.

En gemensam syn på vilka ni är och vart ni är på väg stärker gruppens samarbete, engagemang och välmående. Detta i sin tur skapar förutsättningar för dina anställda att stiga in i en roll som varumärkesambassadörer och bära med sig ert varumärke ut i sina respektive nätverk. Ett starkt arbetsgivarvarumärke hjälper er attrahera personer med liknande vision och värderingar.

Ta hjälp av rekryteringsproffs

Tycker du det känns det tufft eller kostsamt att komma igång med rekryteringen? Ta hjälp! Det behöver inte vara en hel rekryteringsprocess. För ett modernt rekryteringsbolag är det självklart att rekrytera attityd, låta dem hjälpa dig byta fokus och ge dig stöd.

När du anlitar en auktoriserad rekryteringspartner kan du känna dig trygg. Tack vare en reglerad rekryteringsbransch behöver du inte tvivla en sekund på att rekryteringen sker på rätt villkor. Du får helt enkelt en garanti för en bra och säker leverans.

Rekrytering är kul och öppnar upp för många nya möten och möjligheter för både individ och företag. Att vända upp och ner på kravprofilen och därmed hitta kompetenser som stärker företaget inifrån och ut är en konkurrensfördel som heter duga.

Nyfiken på det senaste?


Vi skriver om allt från personalfrågor och kompetensbrist till hur du bör anpassa ditt företag till en föränderlig arbetsmarknad.

Genom att registrera så accepterar du våra villkor kring GDPR.

Vi svarar inom 2 timmar*

Gäller endast företagGenom att skicka in formuläret så accepterar du våra villkor kring GDPR.


*Gäller på vardagar 8.00-15.00, därefter senast klockan 10.00 nästkommande arbetsdag. Detta formulär riktar sig endast mot företag.

Behöver ditt företag nya medarbetare?

Oavsett om du behöver hyra in eller anställa hittar vi rätt person för jobbet. Kontakta oss så berättar vi mer.


Om du söker jobb så hänvisar vi dig till våra lediga jobb eftersom vi inte har möjlighet att svara på jobbansökningar via detta formulär. Om du har andra frågor som jobbsökande, kontakta oss på info@adecco.se.

Adecco
Adecco Group