Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Om du blir arbetslös

Att bli av med sitt arbete är något som kan drabba alla människor och som ofta upplevs som otroligt jobbigt. Många blir oroliga över sin försörjning, hur de ska få ekonomin att gå ihop och hur de ska lyckas hitta ett nytt jobb. Om du inte har varit arbetslös tidigare kan det vara svårt att veta i vilken ände du ska börja.

Här kommer några konkreta tips på vad du kan göra för att få ekonomisk ersättning samt komma igång med ditt jobbsökande. Kom ihåg att det inte är något dåligt att vara arbetslös. Det finns många olika anledningar till att människor blir av med sina arbeten och ofta är det inte något som har med medarbetaren personligen att göra. Att bli arbetslös kan också vara början till en positiv förändring där du kan lära dig nya saker, lära känna nya människor och till och med hitta ett bättre jobb.

Skriv in dig på arbetsförmedlingen

På din första dag som arbetslös behöver du skriva in dig på Arbetsförmedlingen. Du ska alltså inte skriva in dig som arbetssökande under din uppsägningstid eller dagen du blir uppsagd eller varslad.

Du måste vara inskriven som arbetssökande för att kunna bli berättigad A-kassa så det är viktigt att du inte väntar med detta. Detta gör du enkelt via Arbetsförmedlingens webbplats. Genom att skriva in dig på första dagen som arbetslös kan du få ersättning från det datumet retroaktivt även om din ansökan går igenom vid ett senare skede.

Se till att ha så många dokument som möjligt klara inför inskrivningen. Samla in arbetsgivarintyg från tidigare arbetsgivare, färdigställ ditt CV och se till att du har examensbevis från eventuella utbildningar digitalt sparade.

Ansök om A-kassa

Är du medlem i en A-kassa så kontaktar du även dem så fort som möjligt, förslagsvis i samband med att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Är du inte medlem i någon A-kassa kan du ändå ha rätt till en viss grundersättning från Alfakassan. Läs noga vad som gäller och vilka dokument du behöver ha för att göra en komplett ansökan.

Är du inte medlem i en A-kassa kan det vara en god idé att gå med i en. Både för din akuta situations skull du men också för framtiden. Det är en billig försäkring för att garantera att du aldrig står helt utan försörjning om något liknande skulle hända igen.

Läs på om vad som gäller

Efter inskrivningen på Arbetsförmedlingen kommer du få en plan för ditt jobbsökande av din handläggare. Den innehåller bland annat antalet jobb du måste söka varje månad för att få din ersättning från A-kassan. Hur många jobb du måste söka beror på hur arbetsmarknaden ser ut för just din bransch. Någon gång mellan den 1:a och 14:e varje månad måste du aktivitetsrapportera ditt jobbsökande till Arbetsförmedlingen.

Utöver detta måste du även tidsrapportera till A-kassan. Det är viktigt att du läser på om vad som gäller både hos Arbetsförmedlingen och din A-kassa. Under Covid-19 lättades kraven på hur länge du måste ha varit medlem i A-kassan för att få ersättning samt att kravet på aktivetsrapportering slopades under en tid. Se till att du har uppdaterad information om vad som gäller just nu.

Kontakta ditt fack

Om du fackligt ansluten kan du vända dig till dem för att få råd och hjälp med ditt arbetssökande. En av fackens uppgifter är just att stödja sina medlemmar vid varsel och uppsägning. Har du en inkomstförsäkring via ditt fack måste du kontakta dem för att få ut den. Facket kan också hjälpa dig om du anser att du blivit uppsagd på felaktiga grunder.

Sätt delmål och sök jobb

När du söker jobb är det primära målet att landa ett nytt arbete. Hur lång tid det tar att få ett nytt arbete är individuellt och en vanlig tumregel är att ju fler tjänster du söker desto fortare går det. För att det inte ska kännas för överväldigande är det bra att sätta delmål. Bestäm ett antal tjänster du ska söka varje vecka och försök hålla dig så nära målet som möjligt

Använd dig av ditt eget nätverk

Var inte rädd för att be om hjälp! En del människor tycker att det är jobbigt att be om hjälp och är rädda för att de ska uppskattas som besvärliga. Men faktum är att människor tenderar att tycka om att kunna hjälpa till. Posta i dina sociala medier att du är på jakt efter nytt jobb. Kanske har någon i ditt nätverk en öppning på sitt arbete eller kan hjälpa dig på andra sätt i ditt jobbsökande.

Om du inte har en profil på LinkedIn är det nu hög tid att skaffa det. Det är världens största professionella yrkesnätverk. Här kan du hitta intressanta jobbannonser och knyta värdefulla kontakter med andra personer i din bransch. En stark profil på LinkedIn kan vara ett steg på vägen till ditt nästa arbete.

Registrera ditt CV hos oss

Genom att registrera ditt CV i Adeccos databas ger du våra rekryterare chansen att hitta och matcha dig mot olika jobb. Adecco har över trettio års erfarenhet av rekrytering så låt oss få möjlighet att matcha dig mot alla de tjänster som vi arbetar med.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden