Varning! Vi har blivit uppmärksammade på meddelanden i sociala medier från personer som utger sig för att vara rekryterare hos Adecco. Dessa personer har inget samröre med Adecco. Blockera eller anmäl gärna dessa konton. Alla lediga tjänster hittar du som vanligt här på vår hemsida.

CONTENT

Dags att slå hål på några vanliga myter om Norrland!

Den gröna omställningen i norra Sverige medför enorma investeringar i industri och infrastruktur. Tusentals arbetstillfällen skapas, både högkvalificerade tjänster i företag i teknologins framkant och ett helt spektrum av samhällstjänster i samband med att gamla samhällen omvandlas och helt nya städer uppstår.

Lite grundfakta

Norrland som begrepp myntades 1435. Det som vi i dag kallar Norrland består av fem län (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg). Tillsammans täcker dessa län 58 procent av Sveriges yta. Cirka 1,2 miljoner människor bor nu i Norrland.

Bara granar, mygg och avfolkade byar

En vanlig uppfattning om Norrland, särskilt längre norrut, är att den delen av landet består av stora tysta skogar och små byar där det inte finns några unga människor kvar. Så har det varit under en tid i takt med att traditionella svenska industrier baserade på skog och gruvnäring har blivit olönsamma och lagts ner.

Den gröna omställningen innebär dock en nystart för hela norra Sverige och kommer att medföra att städer och byar byggs ut och att helt nya samhällen byggs upp, befolkade av människor med höga ambitioner och kompetens. Infrastruktur och samhällstjänster kommer behöva förstärkas och byggas ut i takt med att de gröna industrierna etablerar sig. Just nu pågår ett febrilt arbete i kommunerna med att locka nya invånare, med fokus på livskvalitet. För många är lugnet den rätta medicinen mot stress och utbrändhet.

Alla jobbar i gruvan eller skogen

En annan missuppfattning är att det råder arbetslöshet överallt i Norrland och att alla jobb som finns är av enklare slag, i gruvor eller skogsindustrin. Här kan vi konstatera att det tvärtom redan finns ett skriande behov av alla typer av arbetskraft på alla kompetensnivåer. Dessutom har människor som flyttar norrut en chans att prova något nytt och många tar chansen. Det är lite av en nybyggaranda som råder, med stora utvecklingsmöjligheter.

Fåordiga och kärva enstöringar i ensliga stugor

Att alla norrlänningar är tystlåtna skoterförare stämmer inte heller. I samband med den gröna omställningen byggs livliga, multikulturella samhällen upp. Jakt, fiske, skoter och hund - visst finns de där och är typiska för Norrland och en norrländsk livsstil, men även om man är lite avvaktande mot nyinflyttade så betyder det inte att man inte gillar sällskap.

Bara folkmusik och jojk

Det är ju härligt med folkdans och spännande med samisk kultur och musik, men i Norrland finns kultur och musik för alla smaker. Norrländska städer och kommuner satsar redan nu stort på teater, musik och konst. Ett fint exempel är Sara Kulturhus i Skellefteå, en av världens högsta träbyggnader som rymmer 5 scener, bibliotek, restauranger och kongressalar. I samband med att arbetskraft från hela världen flyttar upp till de nya industrisamhällena kommer utbudet att växa och helt nya kulturkonstellationer skapas.

Adecco tar en aktiv roll i den gröna omställningen

Som experter på kompetensförsörjning och förmedlare av kvalificerad arbetskraft är Adecco redan etablerade i hela Norrland, men särskilt fokus på Norrbotten och den gröna industriuppbyggnaden där.

Är du intresserad av en egen omställning till ett rikt liv i norr, så finns mycket mer att läsa på vår sida ”Välkommen till Norrland” som du hittar här.

Skribent
Adecco

Relaterade artiklar

Copyright © Adecco Sweden