2021-07-16KARRIÄRTIPS

Koppla ner och koppla av i sommar

Ett par solglasögon på en strand

I en tid då vi ständigt är uppkopplade kan det vara svårt att verkligen stänga av när det väl är dags för semester. För dig som vanligtvis kollar av dina kommunikationskanaler flera gånger per dag kan det vara frestande att titta till dem även när du är ledig.

Poängen med betald semester är att du ska återhämta dig och samla kraft. Om du ändå ”semesterjobbar” gör du varken dig själv eller din arbetsgivare en tjänst. Semestern ska vara den tid då du släpper tankarna på jobbet och vilar dig från vardagens arbetsuppgifter.

Här följer en checklista inför sommarsemestern som hjälper dig att stänga av på riktigt – så du kan komma tillbaka till jobbet utvilad och motiverad!

Planera klokt

Att planera i förväg är en bra start för att se till att din semester blir så arbetsfri som möjligt. Prata med din chef och dina kollegor om viktiga deadlines och händelser under året. Försök att boka din ledighet strategiskt så att den inte infaller under perioder med mycket arbete. I många organisationer måste betald ledighet bokas minst två månader i förväg. Det är en bra tumregel även när detta inte krävs. Det ger arbetsgivaren möjlighet att planera för det som behöver skötas under din ledighet.

Informera alla

Kom ihåg att ställa in ett frånvaromeddelande på din mail. Meddelandet ska upplysa om när du kommer tillbaka från semestern samt kontaktuppgifter till de personer i ditt team som är tillgängliga under din frånvaro.

Genom att markera din semester i kalendern kan alla i ditt team snabbt se vilka dagar du är ledig. De får då en kort påminnelse om din ledighet och du slipper komma tillbaka till jobbet med stressade kollegor som inte varit medvetna om din semester.

Kan du inte stänga av? Gör upp regler!

För en del personer är det omöjligt att stänga av helt i en vecka eller längre på grund av deras typ av arbete. Men även i sådana fall kan du sätta upp regler för dig själv som säkerställer att du inte överbelastas, utan ändå får en avkopplande vila under större delen av semestern.

Välj vissa tider och dagar under semestern då du ser över och svarar på eventuella mail och meddelanden i dina kommunikationskanaler. Meddela dina kollegor i förväg om vilka tider du kommer att finnas tillgänglig. Genom att göra detta löper du mindre risk för att bli störd på andra tider och kan koncentrera din tid för arbete till kortare perioder. Då kan du stänga av helt under återstående tid utan att känna stress.

Skapa ett system

Under semestertider fungerar allting inte exakt som vanligt. Tänk därför över vilka som kan fatta beslut i ditt ställe under din ledighet, och vem som kan kontaktas istället för dig vid behov. Om du tar med detta i ditt frånvaromeddelande behöver du inte oroa dig över att komma tillbaka till massa olösta ärenden.

Innan du lämnar är det också viktigt att tänka på dina kollegers behov under din ledighet. Avsluta alla eventuella lösa trådar. Behöver de något av dig som skulle annars skulle hindra dem att göra ett bra jobb på kort sikt? Fråga kollegorna i förväg om de kan komma på något som de behöver. Det visar omtanke om andra, undviker frustration medan du är borta och ger dig lugn och ro så att du kan stänga av helt.

Känn ingen skuld!

Slutligen – känn ingen skuld under din värdefulla ledighet. Alla har rätt till återhämtning. Det är viktigt för ditt psykiska välbefinnande och är till för att göra dig till en gladare och motiverad medarbetare. Om du förbereder dig och planerar väl finns det inte någon anledning att känna skuld efter att sista mailet skickats före din välförtjänta ledighet.

Ha nu en fin sommar!

Hitta ditt drömjobb

Vi har många spännande roller inom en rad olika branscher. Skicka in din ansökan redan idag!

Lediga jobb

Du kan även registrera ditt CV i vår databas och bli sökbar för våra rekryterare. Är det dig de söker?

Adecco
Adecco Group