Så hanterar du stress och ångest under en pandemi

En anställd som känner stress och ångest

Den pågående pandemin har skapat en annorlunda vardag som begränsar både arbetslivet och vårt sociala liv. Att lära sig lyssna på och tillgodose kroppens behov gör det lättare att hantera den stress och ångest som kan uppstå under extraordinära situationer.

En studie som gjordes i samband med COVID–19 pandemin avslöjar höjda nivåer av stress och ångest hos många av Kinas invånare. Att lära sig hantera ökade nivåer av stress kan ha en betydande och positiv inverkan på immunförsvaret. Världshälsoorganisationen (WHO) menar att vi behöver stärka vårt immunförsvar och ta hand om oss själva, både mentalt och fysiskt, om vi ska kunna vinna kampen mot Coronaviruset.

Vi behöver med andra ord se över vår vardag, lyssna till våra behov och upprätthålla en god fysisk och mental hälsa. Här kommer tre tips som kan hjälpa dig på traven.

Lär känna dina symptom

Det första steget är att lära dig identifiera och bli medveten om hur dina stressrelaterade symptom kommer till uttryck. Klassiska symptom kan vara sömnbrist, förvirring, lättretlighet eller fysisk spänning.

Alla hanterar vi stress på olika sätt och här är det viktigt att stanna upp och reflektera över ditt välmående. Denna insikt kan avgöra hur framgångsrikt du hanterar och arbetar med ökade nivåer av stress och ångest.

Att skippa detta steg och ignorera hur du faktiskt mår kommer istället hämma din förmåga att hantera negativa känslor.

Små förändringar, stora effekter

Att göra små förändringar i vardagen kan ofta ge stora effekter, speciellt när du behandlar tidiga tecken på stress. När du känner trötthet eller spänningar i kroppen kan exempelvis en promenad eller ett avkopplande bad göra susen.

De dagliga rutinerna ser olika ut för alla och här får du prova dig fram. Kanske kan du gå och lägga dig 30 minuter tidigare än vanligt och på så sätt skapa tid att varva ner?

Viktigt med mänsklig kontakt

Den sociala distanseringen påminner oss om hur viktigt behovet av mänsklig kontakt är. Möjligheten att träffa familj och vänner är i dagsläget begränsat vilket såklart påverkar oss negativt.

För att inte försumma ditt behov av social kontakt kan lösningen finnas i digitala incheckningar via telefon eller videochatt. Detta sänker stressnivån och är bra för det mentala välbefinnandet.

Nyfiken på det senaste?


Vi skriver om allt från personalfrågor och kompetensbrist till hur du bör anpassa ditt företag till en föränderlig arbetsmarknad.

Genom att registrera så accepterar du våra villkor kring GDPR.

Vi svarar inom 2 timmar*

Gäller endast företagGenom att skicka in formuläret så accepterar du våra villkor kring GDPR.


*Gäller på vardagar 8.00-15.00, därefter senast klockan 10.00 nästkommande arbetsdag. Detta formulär riktar sig endast mot företag.

Behöver ditt företag nya medarbetare?

Oavsett om du behöver hyra in eller anställa hittar vi rätt person för jobbet. Kontakta oss så berättar vi mer.


Om du söker jobb så hänvisar vi dig till våra lediga jobb eftersom vi inte har möjlighet att svara på jobbansökningar via detta formulär. Om du har andra frågor som jobbsökande, kontakta oss på info@adecco.se.

Adecco
Adecco Group