Hur du skriver en ansökan, ett bra personligt brev och CV

Det är antalet ansökningar du skriver och kvaliteten på dessa som avgör om du kommer till intervjun. En bra jobbansökan är anpassad till det jobb du söker, och visar varför du är en kompetent och intressant kandidat för tjänsten.

En ansökan består av två delar: det personliga brevet och ditt CV.

Det personliga brevet

Ditt personliga brev är det första intrycket rekryteraren får av dig. Det lönar sig därför att lägga ner tid på att göra en bra ansökan. Det personliga brevet ska berätta lite om dig själv för dem som rekryterar. Lägg fokus på varför du är rätt person för jobbet. Var kortfattat och rakt på sak. Börja med en kort introduktion om hur du har fått information om jobbet. Berätta varför du vill ha jobbet, varför du bör anställas och vad du kan erbjuda företaget.

• Det personliga brevet ska vara snyggt och rent både layout- och innehållsmässigt. Det bör vara på max en sida. Du kan spara ”godbitar” till intervjun.

• Tänk på att hålla intresset uppe genom hela ditt personliga brev. Den som rekryterar sitter med många ansökningar och vill få en snabb överblick.

• Fokusera på vad du kan och inte på dina bristande kvalifikationer. Ditt personliga brev är din chans att sälja in dig själv.

• Kom ihåg att informera i slutet av brevet att du kan ge mer information, till exempel vid en intervju.

• Få någon annan att se över ditt personliga brev och leta efter eventuella stavfel och titta på layouten.

Hur du skriver ett CV

Det är viktigt att förstå vad ett bra CV kan och inte kan göra för dig. Ett CV kan inte ge dig ett jobb men det kan se till att du får möjlighet att komma på intervju. Första intrycket av ditt CV är alltså viktigt. Det finns flera fördelar med att ha ett välskrivet CV. Det tillför professionalism i din jobbsökarprocess och är ett viktigt marknadsförings- och säljverktyg för dig. Efter en intervju kan ditt CV vara en god referens för att påminna intervjuaren om dina viktigaste kvalifikationer. Ett CV som är dåligt skrivet och innehåller för mycket information kan göra att du inte kommer fram i processen. Därför är det värt att lägga ner tid på ditt CV.

Ditt CV kan betraktas som en "databas" över ditt liv. Det är aldrig färdigskrivet utan föremål för regelbunden uppdatering och förändring då du får nya erfarenheter hela ditt liv. Det är viktigt att uppdatera CV:t regelbundet, och det kan vara en fördel att ”börja på nytt” varje gång. Det ger dig flera fördelar - du får en nära relation till innehållet och du får erfarenhet av att skriva och uppdatera ditt CV.

I ett CV ska du presentera dig själv på ett positivt sätt och ge en korrekt bild av dina färdigheter och styrkor. Börja med att bestämma storlek och format för ditt CV. Eftersom det innehåller mycket information är det viktigt att det är organiserat på ett tankeväckande och läsbart sätt. Det ska vara snyggt och tydligt uppställt. Håll det enkelt och begränsa användning av olika färger, teckensnitt och storlekar.

Använd aldrig färgat papper. Känn dig fri att använda punktlistor och fetstil för att fånga uppmärksamhet och lyfta fram viktiga egenskaper och titlar. Undvik kursiv text, det är oftast svårt att läsa.

Det finns inga absoluta krav på hur långt eller kort ett CV ska vara. Längden på CV:t ska vara baserat på din arbetslivserfarenhet och vilken typ av jobb du söker. Om du är ny på arbetsmarknaden eller på väg att ändra riktning i din karriär kan du nöja dig med en meritförteckning på en sida. En mer erfaren sökande bör överväga ett CV på två till tre sidor. Det ger tillräckligt med utrymme att inkludera all relevant information på ett läsbart sätt.

 

Var medveten om vem du riktar dig mot
För att skriva en bra ansökan är det nödvändigt att veta vem du pratar med och vad du talar om. Ju mer du vet om jobbet, desto lättare är det att skriva en bra ansökan.

Skriv en ny ansökan för varje jobb du söker. Du kan använda samma formuleringar, men anpassa jobbansökan för varje ny tjänst du söker. Berätta kort om vad du har åstadkommit i tidigare arbeten eller utbildningar som kan ha särskild betydelse för det jobb du söker. Med exempel från tidigare erfarenheter kan du visa att du kan göra jobbet på ett bra och givande sätt.

Leta information om arbetsgivaren på Internet, i tidningar, i årsrapporter och andra lämpliga källor. Vad är viktiga satsningsområden för företaget? Vad har de för vision, värderingar, nya projekt på gång?10 tips hur du skriver ett bra CV.

 
 

  • Adecco Sweden AB • Kungsgatan 60 • Box 121 27 • 102 24 Stockholm • Tel. växel 08-598 980 00 © 2012 Adecco. All Rights Reserved
  • Sitemap