10 tips för ett bra CV

1. Var kortfattad
Kom ihåg att ett CV inte bör vara en självbiografi. Målet är att marknadsföra dig själv för det specifika jobb som du vill ha, så ta inte med annan information än den som är relevant för den tjänst du söker.

2. Kronologiskt
Ditt CV bör vara i kronologisk ordning. Börja med vad du har gjort senast överst. Det är oftast det som är mest intressant.

3. Redogör för ”hål” i ditt CV
Detta är viktigt. Det är inte bra att ha "hål" i ditt CV. Det vill säga perioder när du inte skriver vad du har gjort. Har du tagit dig ett friår bör du ha med vad du gjorde. Att du t.ex reste, studerade, föräldraledig eller liknande. Det ser bättre ut än att ha ett ”tomt hål” i instrumentpanelen vilket kan riskera att arbetsgivaren blir misstänksam. Kom ihåg att informationen ska kunna bekräftas av andra. Du kommer oftast att bli ombedd att dokumentera dina uttalanden och ge exempel i samband med en intervju.

4. Få fram din poäng
Du måste få ut budskapet direkt och övertyga om att din kompetens och erfarenhet är vad arbetsgivaren letar efter. Presentera dina nyckelkvalifikationer först eller se till så att de sticker ut.

5. Var uppriktig
När det gäller presentationer är potentiella arbetsgivare alltid på sin vakt mot överdrivna färdigheter eller resultat. Grova överdrifter av vad du har åstadkommit kan få varningsklockor att börja ringa och skapa problem för dig i en intervjusituation, eller hindra dig från att komma till intervju alls. Så var ärlig.

6. Glöm inte kontaktinformation
Dina kontaktuppgifter placerar du med fördel längst upp till vänster i ditt CV och bör omfatta adress, telefon och e-postadress. Det är inte lämpligt att använda telefonnummer och e-postadress du har hos din nuvarande arbetsgivare.

7. Inkludera erfarenhet utanför arbetet
Var noga med att betona kompetens, utbildning, volontärarbete och andra erfarenheter som är relevanta för det område du arbetar inom, eller som en potentiell arbetsgivare ser som värdefullt. Ta med relevanta utmärkelser, belöningar eller prestationer som du har uppnått.

8. Vara professionell
Det är onödigt att ta med fritidsintressen som inte har betydande relevans för tjänsten eller din personliga information. Om du har ett foto med i ditt CV, se till att bakgrunden är neutral och att det framstår som seriöst och professionellt.

9. Se över det grundläggande
Det är mycket viktigt att ditt CV är välskrivet. Stavfel och grammatiska fel bör inte förekomma. Det kan få varningslamporna att blinka hos en potentiell arbetsgivare, och innebär att du inte är så noga med detaljer som du påstår. Ett genomgående professionellt CV visar arbetsgivaren att du kommer att göra ett förstaklassigt arbete åt dem.

10. Testa ditt CV
Det är en bra idé att testa ditt CV. Få lite goda vänner eller familj att gå igenom både innehåll och layout. Om du känner någon som ofta jobbar med CV-dokument, såsom en personalmedarbetare, be dem att granska ditt CV.

 
 

  • Adecco Sweden AB • Kungsgatan 60 • Box 121 27 • 102 24 Stockholm • Tel. växel 08-598 980 00 © 2012 Adecco. All Rights Reserved
  • Sitemap