Foto: Fredrik Schlyter

Nyhetsbrev Februari 2014

Har ni toppfeber på kontoret?

När klättrare blir besatta av att nå målet och inte kan sluta trots att syrgasen tar slut och ansiktet förfryser, då har de drabbats av toppfeber. Det är samma mekanism som orsakar utbrändhet och kraschade projekt på kontoren. Nu söker forskarna svaren på hur det kan undvikas – på K2, världens farligaste berg.

På toppen ställs allt på sin spets

Markus Hällgren, professor i Företagsekonomi med inriktning mot management: När uppgiften är att bestiga ett berg kan ett enda felaktigt beslut leda till döden inom bara några minuter. I ditt företag kanske det tar tio år innan du förstår att ni tog fel väg. På vägen har du förbrukat både personal och pengar. Visst vore det väl bättre att fatta rätt beslut direkt?

Jag såg mina kamrater drabbas av toppfeber

Foto: Fredrik Schlyter

Den svenska äventyraren Fredrik Sträng var på K2 den 1 augusti 2008 för att filma vägen till toppen. Men han vände om. Det räddade antagligen livet på honom, men efteråt var det ingen som sa att det var bra gjort. Inte förrän toppfeber-forskarna kom fram till att det var Fredrik som gjort mest rätt.

Här kan du läsa mer om vad ditt företag kan lära sig av toppfeber


Tre fall av Toppfeber

K2 2008. Den 2 augusti 2008 dog 11 klättrare på K2, i den värsta klättringsolyckan i historien.

Sydpolen 1911. Äventyraren Roald Amundsen tog upp kampen med konkurrenten Robert Falcon Scott, om att nå först till Sydpolen. Amundsen kom först med sin expedition, men Scott och hans medresenärer vägrade ändå ge upp – och alla dog på vägen tillbaka.

Challenger 1986. Rymdfärjan Challenger exploderade 73 sekunder efter uppskjutning. Teknisk personal hade påpekat en packnings tveksamma förmåga att hålla tätt i kallt väder, men ledningen var angelägen om att starta och valde att bortse från invändningarna.Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 
 

  • Adecco Sweden AB • Kungsgatan 60 • Box 121 27 • 102 24 Stockholm • Tel. växel 08-598 980 00 © 2012 Adecco. All Rights Reserved
  • Sitemap