Beröm varandra mer på jobbet!
- Träna dig till bättre berömhälsa med ny app

Glöm allt vad vassa armbågar heter, nu är det den snälla och positiva vägen framåt i karriären som gäller. I bräschen går rekryterings- och bemanningsföretaget Adecco som nu lanserar Sveriges första ”träningsapp” i konsten att både ge och ta emot beröm på jobbet.

Beröm chefen. Beröm kollegerna. Beröm dig själv. Det är ett enkelt sätt att få bättre resultat och roligare på jobbet. Beröm ger friskare personal, bättre samarbeten, mer energi och mer pengar in i företaget. Studier* visar att företag som berömmer sina medarbetare regelbundet är tre gånger lönsamma än företag som inte arbetar med en positiv feedbackkultur. Och att få beröm på jobbet kan öka chansen att hålla sig helt frisk med hela 40 procent.

- De flesta människor vet att beröm är bra – men det kan vara en lång väg mellan kunskap och handling. Många företag har helt enkelt inte hittat ett systematiskt sätt att använda sig av det, och då glöms det bort. Det säger socialpsykologen Bosse Angelöw som kämpat för att införa en uppskattande arbetsmiljö på svenska företag i 25 år.

- Vi är jättesnåla med att ge beröm i Sverige. På väldigt många företag säger man: ”här får vi bara veta när vi gör fel.” När det går bra förväntas man förstå det själv. Men varför ska vi anstränga oss om vi aldrig får veta att det vi gör uppskattas? Beröm är bränslet som får oss att fortsätta kämpa på. Det säger Stefan Gunnarsson, organisationskonsult och grundare av Feedback-akademin. Han doktorerar på hur feedback kan användas i mångkulturella arbetsgrupper och lär företag hur feedback kan lyfta allt från humör till inkomster.

Övning ger färdighet!

Adeccos app Berömutmaningen, som finns att ladda ner gratis till både iPhone och Android, ger dig som användare nya uppdrag att träna på varje dag. Det handlar om allt från lite lättare övningar, som att berätta för en kollega vad du uppskattar hos denne, till att hitta något positivt att säga till någon du inte tycker om. Allt eftersom ökar svårighetsgraden och tanken är att du efter tio dagar och lika många uppdrag har övat upp din förmåga att både ge och ta emot beröm och feedback. - Trots att de flesta säkert kan skriva under på alla de fördelar som beröm på jobbet kan skapa, tycker många att det är svårt. Vi svenskar är drivna av en ”jantekultur” och behöver lite hjälp på traven för att komma igång och det var därför vi skapade det här verktyget, säger Charlotte Nordén, informations- och marknadschef på Adecco Sverige. För mer information besök www.berömutmaningen.se

** Källor: Adrian Gostick/Chester Bolton samt Per Lindberg, Karolinska Institutet.


För mer information och pressbilder, kontakta:
Annelie Stenvadet,
tf Information- och marknadschef på Adecco
+46 736 84 75 87

 
 

  • Adecco Sweden AB • Kungsgatan 60 • Box 121 27 • 102 24 Stockholm • Tel. växel 08-598 980 00 © 2012 Adecco. All Rights Reserved
  • Sitemap